Goede stalverlichting is van levensbelang!

We staan er niet steeds bij stil, maar net zoals mensen hebben ook dieren veel baat bij een goed dag- en nachtritme. Te veel of te weinig licht kan schadelijke gevolgen hebben voor de dieren zelf, voor hun welzijn, en voor de eventuele productie van bijvoorbeeld melk of eieren. Het is wetenschappelijk bewezen dat de juiste verhouding dag- en nachtlicht dan ook heel belangrijk is. Zeker de moeite dus om eens bij stil te staan bij de verlichting van een stal. 

Waar moet je nu op letten bij jouw stalverlichting?

1. Kleur

Wit licht is perfect om daglicht na te bootsen. Rood licht bijvoorbeeld is dan weer ideaal in een koeienstal als nachtverlichting omdat een koe relatief ongevoelig is voor rood licht.  

2. Intensiteit

Afhankelijk van dier tot dier, en zelfs bij dezelfde dieren afhankelijk van de fase waarin zij zich bevinden, is het aangewezen om stil te staan bij de sterkte van het licht. Het is steeds aangeraden om de lichtsterkte op een eenvoudige manier te kunnen aanpassen. 

3. Gelijkmatigheid

Bij betere lichtspreiding staan de dieren beter verdeeld over de stal. Koeien zien maar een derde van het licht van wat wij waarnemen en ervaren dus heel gemakkelijk donkeren plakken. Aangezien ze donkere stukken zullen mijden, is het dus het beste dat het licht in de hele stal gelijkmatig verdeeld is.

4. Aantal uren kunstlicht

Over het algemeen is het aangewezen dat de dieren 16 uur per dag licht ervaren, en 8 uur per dag donker. Dit is het ideale dag- en nachtritme. Bij dit ritme zijn de dieren ook minder vatbaar voor ziektes. 

De perfecte stalverlichting

De perfecte stalverlichting kan op verschillende manieren verwezenlijkt worden. Enerzijds kan gebruik gemaakt worden van ledlampen waarbij de lichtsterkte aangepast kan worden. Daarnaast kunnen lichtplaten voor het nodige daglicht zorgen. Zo komt er echt daglicht binnen in de stal. Belangrijk om te onthouden is dat de beste keuze van stalverlichting afhankelijk is van dier tot dier. 

Wij geven jou advies op maat! 

Is je interesse gewekt door dit artikel en wil je zelf op zoek gaan naar de ideale verlichting voor jouw stal? Contacteer ons en wij komen een kijkje nemen. Zo gaan we samen met jou op zoek naar de meest optimale oplossing op vlak van verlichting!